Μενού Κλείσιμο

Λιποαναρρόφηση

Τι είναι η λιπο­α­ναρ­ρό­φη­ση?

Η λιπο­α­ναρ­ρό­φη­ση απο­τε­λεί μια χει­ρουρ­γι­κή μέθο­δο σμί­λευ­σης του λίπους με αναρ­ρό­φη­ση του λιπώ­δους ιστού από περιο­χές του σώμα­τος που  βρί­σκε­ται σε αφθο­νία. Με τον τρό­πο αυτό πραγ­μα­το­ποιεί­ται μια ομα­λο­ποί­η­ση της συμ­με­τρί­ας και των ανα­λο­γιών καταρ­χήν στα σημεία που πραγ­μα­το­ποιεί­ται και κατ’ επέ­κτα­ση σε ολό­κλη­ρο το σώμα.

Είναι τα απο­τε­λέ­σμα­τα της λιπο­α­ναρ­ρό­φη­σης μόνι­μα?

Τα λιπο­κύτ­τα­ρα σε έναν ενή­λι­κα άνθρω­πο δεν αυξά­νο­νται σε αριθ­μό αλλά αυξο­μειώ­νο­νται σε μέγε­θος ανα­λό­γως της δια­τρο­φι­κές συνή­θειες. Έτσι λοι­πόν η αυξη­μέ­νη λήψη τρο­φής οδη­γεί και σε αύξη­ση του μεγέ­θους των λιπο­κυ­τά­ρων που έχει ως απο­τέ­λε­σμα και την ανά­λο­γη αύξη­ση του σωμα­τι­κού βάρους. Με την λιπο­α­ναρ­ρό­φη­ση τα απο­τε­λέ­σμα­τα είναι μόνι­μα μιας και αφαι­ρού­νται τα λιπο­κύτ­τα­ρα από τις περιο­χές που πραγ­μα­το­ποιεί­ται και έτσι ουσια­στι­κά δεν υπάρ­χουν λιπο­κύτ­τα­ρα να αυξή­σουν το μέγε­θος τους όπως θα συνέ­βαι­νε παρα­δείγ­μα­τος χάριν σε περί­πτω­ση που μετά από μια δίαι­τα ακο­λου­θού­σε μια μη ισορ­ρο­πη­μέ­νη δια­τρο­φή. Εδώ θα πρέ­πει να τονί­σου­με πως η λιπο­α­ναρ­ρό­φη­ση  δεν απο­τε­λεί μέθο­δο αδυ­να­τί­σμα­τος αλλά σμί­λευ­σης του λίπους μιας  και η ποσό­τη­τα του λιπώ­δους ιστού που μπο­ρεί να αναρ­ρο­φη­θεί έγκει­ται σε περιο­ρι­σμούς.

Σε ποια σημεία γίνε­ται η λιπο­α­ναρ­ρό­φη­ση?

Συνή­θως πραγ­μα­το­ποιεί­ται στην περιο­χή της κοι­λιάς  και την οσφυ­ϊ­κή χώρα (ψωμά­κια) , στην περιο­χή των γλου­τών (ύπερ­θεν  της λαγό­νιας ακρο­λο­φί­ας και του μεί­ζων τρο­χα­ντή­ρα) καθώς και στην περιο­χή των μηρών. Συνή­θης περιο­χή είναι επί­σης και η τρα­χη­λι­κή χώρα στο σημείο της κάτω γνά­θου  (προ­γού­λι). Παρό­λα αυτά ουσια­στι­κά λιπο­α­ναρ­ρό­φη­ση μπο­ρεί να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί σε όλο το σώμα όπου υπάρ­χει περίσ­σεια λιπώ­δους ιστού εφό­σον όμως  υπάρ­χει ένδει­ξη.

Πως πραγ­μα­το­ποιεί­σαι η λιπο­α­ναρ­ρό­φη­ση?

Για την πραγ­μα­το­ποί­η­ση της λιπο­α­ναρ­ρό­φη­σης χρη­σι­μο­ποιού­νται ειδι­κές κάνου­λες οι οποί­ες συν­δέ­ο­νται με μια συσκευή αναρ­ρό­φη­σης. Η είσο­δος της κάνου­λας στο σημείο της λιπο­α­ναρ­ρό­φη­σης πραγ­μα­το­ποιεί­ται δια­μέ­σου πολύ μικρών οπών αφού προη­γου­μέ­νως έχει εισα­χθεί με κατάλ­λη­λη δια­δι­κα­σία ένα ειδι­κό διά­λυ­μα που στο­χεύ­ει εκτός των άλλων στον περιο­ρι­σμό του πόνου και την απο­φυ­γή της αιμορ­ρα­γί­ας. Η επέμ­βα­ση μπο­ρεί να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί και με γενι­κή αναι­σθη­σία, είτε με συν­δυα­σμό μέθης και τοπι­κής αναι­σθη­σί­ας. Τα τελευ­ταία χρό­νια με την εξέ­λι­ξη της τεχνο­λο­γί­ας έχουν ανα­πτυ­χθεί διά­φο­ρες τεχνι­κές υπο­βοη­θού­με­νης λιπο­α­ναρ­ρό­φη­σης όπως η PAL  λιπο­α­ναρ­ρό­φη­ση (Power Assisted Liposuction) και η VASER λιπο­α­ναρ­ρό­φη­ση. Στην μεν PAL λιπο­α­ναρ­ρό­φη­ση ο χει­ρουρ­γός χρη­σι­μο­ποιεί ένα ειδι­κό μηχά­νη­μα και ειδι­κές κάνου­λες οι όποιες λει­τουρ­γούν πραγ­μα­το­ποιώ­ντας  μηχα­νι­κές δονή­σεις ενώ στην VASER λιπο­α­ναρ­ρό­φη­ση χρη­σι­μο­ποιεί­ται η τεχνο­λο­γία των υπε­ρή­χων για την ρευ­στο­ποί­η­ση του λίπους. Η επι­λο­γή της τεχνι­κής που θα εφαρ­μο­στεί εξαρ­τά­ται από την γνώ­ση και την εμπει­ρία του χει­ρουρ­γού ο οποί­ος θα λάβει την τελι­κή από­φα­ση έχο­ντας πάντα υπό­ψιν να προ­σφέ­ρει το καλύ­τε­ρο δυνα­τό απο­τέ­λε­σμα.