Μενού Κλείσιμο

Επανορθωτική Χειρουργική του Μαστού

Το γυναι­κείο στή­θος απο­τε­λεί ανε­κτί­μη­το κομ­μά­τι της γυναι­κεί­ας φύσης. Στον δυτι­κό πολι­τι­σμό, το γυναι­κείο στή­θος απο­τε­λεί κορυ­φαίο σύμ­βο­λο της μητρό­τη­τας, της θηλυ­κό­τη­τας και της σεξουα­λι­κό­τη­τας μιας γυναί­κας.

Δυστυ­χώς όμως και ο μαστός όπως και ο ανθρώ­πι­νος οργα­νι­σμός στο σύνο­λό του δεν είναι άτρω­τος σε νόσους και ασθέ­νειες συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου και του καρ­κί­νου του μαστού. Η χει­ρουρ­γι­κή αντι­με­τώ­πι­ση της νόσου μπο­ρεί να περι­λαμ­βά­νει από μια ογκε­κτο­μή έως και την διε­νέρ­γεια  μαστε­κτο­μής. Η μαστε­κτο­μή όταν απαι­τεί­ται απο­τε­λεί πρω­ταρ­χι­κό στό­χο στην αντι­με­τώ­πι­ση της νόσου και μπο­ρεί να απο­βεί σωτή­ρια για την πορεία της υγεί­ας της ασθε­νούς. Παρό­λο όμως την ανα­γκαιό­τη­τα της θα ήταν λάθος να παρα­βλέ­ψου­με το γεγο­νός ότι απο­τε­λεί και μια “ακρω­τη­ρια­στι­κή” επέμ­βα­ση που μπο­ρεί να επη­ρε­ά­σει δυσμε­νώς την ψυχο­λο­γία και την ποιό­τη­τα ζωής των ασθε­νών.

Το πρό­βλη­μα αυτό έρχε­ται να επι­λύ­σει η επα­νορ­θω­τι­κή πλα­στι­κή χει­ρουρ­γι­κή του μαστού όπου με την χρή­ση δια­φό­ρων τεχνι­κών απο­κα­τά­στα­σης  μπο­ρεί να προ­σφέ­ρει από ένα ικα­νο­ποι­η­τι­κό έως και ένα άρι­στο επα­νορ­θω­τι­κό και ταυ­τό­χρο­να αισθη­τι­κό απο­τέ­λε­σμα.

Η απο­κα­τά­στα­ση του μαστού μετά από μαστε­κτο­μή απο­τε­λεί ανα­πό­σπα­στο κομ­μά­τι μιας ολο­κλη­ρω­μέ­νης θερα­πεί­ας σε ασθε­νείς με καρ­κί­νο του μαστού βελ­τιώ­νο­ντας την ποιό­τη­τα ζωής των ασθε­νών και αντι­με­τω­πί­ζο­ντας την νόσο τόσο σε σωμα­τι­κό όσο και ψυχι­κό επί­πε­δο. Απα­ραί­τη­τη προ­ϋ­πό­θε­ση απο­τε­λεί η συνερ­γα­σία χει­ρουρ­γού μαστού, ογκο­λό­γου και πλα­στι­κού χει­ρουρ­γού σε όλα τα στά­δια της δια­δι­κα­σί­ας προ­κει­μέ­νου να επι­τυγ­χά­νο­νται τα καλύ­τε­ρά ογκο­λο­γι­κά και αισθη­τι­κά  απο­τε­λέ­σμα­τα προς όφε­λος της ασθε­νούς.

Κλασική μέθοδος αποκατάστασης του μαστού μετά από μαστεκτομή

Σε γενι­κές γραμ­μές η κλα­σι­κή μέθο­δος απο­κα­τά­στα­σης του μαστού μετά από μαστε­κτο­μή περι­λαμ­βά­νει 3 στά­δια

Το πρώ­το στά­διο απο­τε­λεί η τοπο­θέ­τη­ση ενός δια­τα­τή­ρα ιστών συνή­θως κάτω από το μυϊ­κό τοί­χω­μα του πρό­σθιου θωρα­κι­κού τοι­χώ­μα­τος στο οποίο φυσιο­λο­γι­κά επι­κά­θε­ται ο μαστός. Ο δια­τα­τή­ρας αυτός δια­μέ­σου μιας βαλ­βί­δας δια­τεί­νε­ται ανά τακτά χρο­νι­κά δια­στή­μα­τα με φυσιο­λο­γι­κό ορό, δια­δι­κα­σία που μπο­ρεί να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στον χώρο του ιατρεί­ου, μέχρις ότου να λάβει ένα ικα­νο­ποι­η­τι­κό όγκο και σχή­μα.

Το δεύ­τε­ρο στά­διο απο­τε­λεί η αντι­κα­τά­στα­ση του δια­τα­τή­ρα ιστών με ένα ειδι­κό ένθε­μα σιλι­κό­νης

Το τρί­το στά­διο είναι η χει­ρουρ­γι­κή απο­κα­τά­στα­ση της θηλής και της θηλαί­ας άλω που τα τελευ­ταία χρό­νια έρχε­ται να αντι­κα­τα­στα­θεί με μη χει­ρουρ­γι­κές τεχνι­κές όπως η πραγ­μα­το­ποί­η­ση τρισ­διά­στα­του tattoo με εξαι­ρε­τι­κά αισθη­τι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα

Σε εξει­δι­κευ­μέ­νες περι­πτώ­σεις, χρη­σι­μο­ποιού­νται και άλλες χει­ρουρ­γι­κές τεχνι­κές απο­κα­τά­στα­σης, που στην πλειο­ψη­φία τους αφο­ρούν την  χρή­ση αυτό­λο­γων ιστών, όπως του πλα­τύ ραχιαί­ος μυός ή του ορθού κοι­λια­κού μυός αλλά και την τοπο­θέ­τη­ση ειδι­κών μόνι­μων δια­τα­τή­ρων τύπου Βecker.

Τεχνική του ενός σταδίου

Τα τελευ­ταία χρό­νια εφαρ­μό­ζε­ται και η τεχνι­κή του ενός στα­δί­ου όπου πραγ­μα­το­ποιεί­ται σε ένα χει­ρουρ­γείο η μαστε­κτο­μή και η απο­κα­τά­στα­ση όταν φυσι­κά υπάρ­χουν οι απα­ραί­τη­τες ογκο­λο­γι­κές προ­ϋ­πο­θέ­σεις. Η τεχνι­κή αυτή απο­τε­λεί και­νού­ρια τάση διε­θνώς και μπο­ρεί να προ­σφέ­ρει ένα εξαι­ρε­τι­κό αισθη­τι­κό απο­τέ­λε­σμα. Με τον τρό­πο αυτό η ασθε­νής εγκα­τα­λεί­πει την χει­ρουρ­γι­κή αίθου­σα απαλ­λαγ­μέ­νη από τη νόσο και με έναν μαστό που δεν δια­φέ­ρει αισθη­τι­κά από τον μαστό που προ­ϋ­πήρ­χε πριν την νόσο. Πολ­λές φορές μάλι­στα οι χει­ρουρ­γι­κές τεχνι­κές συμ­με­τρο­ποι­ή­σεις των μαστών που πραγ­μα­το­ποιού­νται στο ίδιο χει­ρουρ­γείο προ­σφέ­ρουν ένα μαστό αισθη­τι­κά καλύ­τε­ρο ακό­μη και από τον προ­ϋ­πάρ­χον με ότι συνε­πά­γε­ται για την ψυχο­λο­γία της ασθε­νούς.  Απο­τε­λεί ιδα­νι­κή μέθο­δο για ασθε­νείς που πρό­κει­ται να υπο­βλη­θούν σε προ­φυ­λα­κτι­κή μαστε­κτο­μή.