Μενού Κλείσιμο

Χειρουργική θεραπεία και αποκατάσταση όγκων του δέρματος

Μελάνωμα

Λίγα λόγια για το μελά­νω­μα

Το μελά­νω­μα απο­τε­λεί έναν από τους κακοη­θέ­στα­τους όγκους του δέρ­μα­τος. Η αιτιο­λο­γία της εμφά­νι­σης του είναι πολυ­πα­ρα­γο­ντι­κή αλλά σημα­ντι­κό ρόλο δια­δρα­μα­τί­ζει η κλη­ρο­νο­μι­κό­τη­τα και η έκθε­ση στην ηλια­κή ακτι­νο­βο­λία. Το μελά­νω­μα μπο­ρεί να εμφα­νι­στεί de novo δηλα­δή ξαφ­νι­κά σε μια περιο­χή του δέρ­μα­τος χωρίς να προ­ϋ­πάρ­χει κάποιος σπί­λος το οποίο είναι και το πιο σύνη­θες ή σπα­νιό­τε­ρα σε έδα­φος προ­ϋ­πάρ­χο­ντάς σπί­λου. Αν και μπο­ρεί να εμφα­νι­στεί σε οπου­δή­πο­τε σημείο του δέρ­μα­τος ‚στις γυναί­κες είναι πιο σύνη­θες στα κάτω άκρα, ενώ στους άνδρες στην περιο­χή του κορ­μού και της κεφα­λής. Το χρώ­μα του είναι συνή­θως μαύ­ρο χωρίς αυτό να σημαί­νει πως σε σπά­νιες περι­πτώ­σεις μπο­ρεί να έχει και άλλους χρω­μα­τι­σμούς ή και να είναι άχρω­μο (αμε­λα­νω­κυτ­τα­ρι­κό μελά­νω­μα). Τέλος σπά­νια μπο­ρεί να εμφα­νι­στεί και σε όργα­να και περιο­χές του σώμα­τος εκτός του δέρ­μα­τος όπως οι οφθαλ­μοί και τα εσω­τε­ρι­κά όργα­να.

Διά­γνω­ση

Η δερ­μα­το­λο­γι­κή εκτί­μη­ση με την δερ­μα­το­σκό­πι­ση θα θέσει την υπο­ψία μελα­νώ­μα­τος. Εφό­σον υπάρ­χει υπο­ψία μελα­νώ­μα­τος πρέ­πει να ακο­λου­θή­σει η χει­ρουρ­γι­κή εκτο­μή της βλά­βης η οποία θα σταλ­θεί για ιστο­λο­γι­κή εξέ­τα­ση.

Θερα­πεία

Εφό­σον δια­γνω­στεί μελά­νω­μα ανα­λό­γως της ιστο­λο­γι­κής εξέ­τα­σης θα ακο­λου­θή­σουν και τα αντί­στοι­χα θερα­πευ­τι­κά πρω­τό­κολ­λά. Στο σημείο αυτό σημα­ντι­κό ρόλο δια­δρα­μα­τί­ζει η συνερ­γα­σία του πλα­στι­κού χει­ρουρ­γού με εξει­δι­κευ­μέ­νο ογκο­λό­γο που μαζί θα απο­φα­σί­σουν τα περαι­τέ­ρω θερα­πευ­τι­κά βήμα­τα έχο­ντας πάντα υπό­ψιν τις σύγ­χρο­νες κατευ­θυ­ντή­ριες γραμ­μές που αφο­ρούν την αντι­με­τώ­πι­ση του μελα­νώ­μα­τος. Πάντως αν και επι­θε­τι­κός καρ­κί­νος αν δια­γνω­στεί έγκαι­ρα πολύ πιθα­νών να αντι­με­τω­πι­στεί απο­τε­λε­σμα­τι­κά και ο ασθε­νής να απαλ­λα­γεί από την νόσο που συνε­πά­γε­ται πως η έγκαι­ρη διά­γνω­ση είναι εξαι­ρε­τι­κά σημα­ντι­κή για την εξέ­λι­ξη και την θερα­πεία της νόσου. Τέλος τα τελευ­ταία χρό­νια έχουν ανα­πτυ­χθεί θερα­πεί­ες εξει­δι­κευ­μέ­νες για την αντι­με­τώ­πι­ση του μελα­νώ­μα­τος όπως ειδι­κές ανο­σο­θε­ρα­πεί­ες με εξαι­ρε­τι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα ως προς την αντι­με­τώ­πι­ση και την επα­νεμ­φά­νι­ση της νόσου.

 

Άλλοι συνήθεις κακοήθεις όγκοι του δέρματος

Οι συνη­θέ­στε­ροι κακο­ή­θεις όγκοι του δέρ­μα­τος είναι το βασι­κο­κυτ­τα­ρι­κό και το ακαν­θο­κυτ­τα­ρι­κό καρ­κί­νω­μα χωρίς βέβαια αυτό να σημαί­νει πως δεν υπάρ­χουν και άλλοι τύποι κακο­ή­θων όγκων του δέρ­μα­τος που μπο­ρεί να εμφα­νι­στούν. Στην εμφά­νι­ση  τόσο του βασι­κο­κυ­υ­τα­ρι­κού όσο και του ακαν­θο­κυ­τα­ρι­κού καρ­κι­νώ­μα­τος σημα­ντι­κό ρόλο δια­δρα­μα­τί­ζει η αθροι­στι­κή δρά­ση της ηλια­κής ακτι­νο­βο­λί­ας γι’ αυτό και είναι συνή­θης δερ­μα­τι­κός όγκος στην χώρα μας όπου επι­κρα­τεί πλού­σια ηλιο­φά­νεια στο μεγα­λύ­τε­ρο διά­στη­μα του έτους. Τα ηλι­κιω­μέ­να άτο­μα στα οποία οι επα­νορ­θω­τι­κοί μηχα­νι­σμοί των κυτ­τά­ρων έχουν εξα­σθε­νί­σει και ιδιαί­τε­ρα εκεί­να τα άτο­μα που στην διάρ­κεια της ζωής του η εργα­σία τους σχε­τί­ζο­νταν με συνε­χή έκθε­ση στην ηλια­κή ακτι­νο­βο­λία είναι πιο επιρ­ρε­πείς στην εμφά­νι­ση των παρα­πά­νω όγκων. Άτο­μα με φωτό­τυ­πο τύπου 1 (λευ­κό δέρ­μα συχνά με παρου­σία φακί­δων, μαλ­λιά ξαν­θά ή κόκ­κι­να και μάτια πρά­σι­να ή μπλε) είναι εξί­σου επιρ­ρε­πείς

Το βασι­κο­κυτ­τα­ρι­κό καρ­κί­νω­μα θεω­ρεί­ται ο πιο ήπιος καρ­κί­νος του δέρ­μα­τος με σχε­δόν μηδε­νι­κή πιθα­νό­τη­τα εμφά­νι­σης μετα­στά­σε­ων.

Το ακαν­θο­κυτ­τα­ρι­κό καρ­κί­νω­μα μπο­ρεί σε ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις να προ­σβά­λει τους λεμ­φα­δέ­νες της περιο­χής αλλά και αυτό δεν είναι τόσο σύνη­θες παρά μόνο σε επι­θε­τι­κούς τύπους ακαν­θο­κυτ­τα­ρι­κού καρ­κι­νώ­μα­τος ή σε παρα­με­λη­μέ­νες κατα­στά­σεις ή και σε περι­πτώ­σεις που το ίδιο το καρ­κί­νω­μα γειτ­νιά­ζει άμε­σα με κάποιον λεμ­φα­δέ­να.

Τόσο το βασι­κο­κυτ­τα­τρι­κό όσο και το ακαν­θο­κυτ­τα­ρι­κό καρ­κί­νω­μα πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­στούν άμε­σα διό­τι το σίγου­ρο είναι ότι αν δεν αντι­με­τω­πι­στούν θα επε­κτα­θούν κατά συνέ­χεια ιστών τόσο σε βάθος όσο και περι­με­τρι­κά του μορ­φώ­μα­τος θέτο­ντας σε κίν­δυ­νο ευαί­σθη­τες δομές και όργα­να του σώμα­τος τα οποία γειτ­νιά­ζουν τον όγκο ενώ όπως έχει ήδη ανα­φερ­θεί στην περί­πτω­ση του ακαν­θο­κυτ­τα­ρι­κού καρ­κι­νώ­μα­τος υπάρ­χει και κίν­δυ­νος μετα­στά­σε­ων. Η θερα­πεία είναι χει­ρουρ­γι­κή με αφαί­ρε­ση του όγκου σε υγιή όρια ενώ η από­στα­ση μπο­ρεί να αφο­ρά μια συρ­ρα­φή της περιο­χής εκτο­μής έως και την χρή­ση ενός δερ­μα­τι­κού μοσχεύ­μα­τος ή δερ­μα­τι­κού κρη­μνού όταν απαι­τεί­ται. Ο όγκος φυσι­κά απο­στέλ­λε­ται για ιστο­λο­γι­κή εξέ­τα­ση όπου θα επι­βε­βαιω­θεί ο τύπος του όγκου καθώς και αν εξαι­ρέ­θη­κε σε υγιή όρια. Η μετεγ­χει­ρη­τι­κή παρα­κο­λού­θη­ση για όσο διά­στη­μα απαι­τεί­ται, σύμ­φω­να με τις σύγ­χρο­νες κατευ­θυ­ντή­ριες γραμ­μές , είναι εξί­σου σημα­ντι­κή.