Μενού Κλείσιμο

Χειρουργική αντιμετώπιση γυναικομαστίας

Γενι­κά για τη Γυναι­κο­μα­στία

Με τον όρο γυναι­κο­μα­στία εννο­εί­ται η μη φυσιο­λο­γι­κή αύξη­ση του μαζι­κού αδέ­να στους άνδρες η οποία συχνά συνο­δεύ­ε­ται από περίσ­σεια λίπους και δέρ­μα­τος. Πρό­κει­ται για μια αρκε­τά συνη­θι­σμέ­νη κατά­στα­ση που μπο­ρεί να εμφα­νι­στεί σε οποια­δή­πο­τε ηλι­κία. Η γυναι­κο­μα­στία μπο­ρεί να απο­τε­λεί και μια προ­σω­ρι­νή κατά­στα­ση όπως στην εφη­βεία όπου παρα­τη­ρού­νται φυσι­κές ορμο­νι­κές δια­κυ­μάν­σεις που προ­κα­λούν προ­σω­ρι­νή γυναι­κο­μα­στία, ενώ ως ψεύ­δο­γυ­ναι­κο­μα­στία ορί­ζε­ται η αυξη­μέ­νη ενα­πό­θε­ση λίπους στην περιο­χή των μαστών στους άνδρες η οποία μπο­ρεί να μιμεί­ται την αλη­θή γυναι­κο­μα­στία. Στις περισ­σό­τε­ρες περι­πτώ­σεις η γυναι­κο­μα­στία δεν προ­κα­λεί σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα υγεί­ας, ενδέ­χε­ται όμως  να επη­ρε­ά­ζει την ψυχο­λο­γία και την αυτο­πε­ποί­θη­ση του ατό­μου.

Αίτια & Παρά­γο­ντες Κιν­δύ­νου

  • Ορμο­νι­κές Δια­τα­ρα­χές: Δια­τα­ρα­χές στην ανα­λο­γία οιστρο­γό­νων και ανδρο­γό­νων μπο­ρούν να προ­κα­λέ­σουν υπερ­τρο­φία του αδε­νι­κού ιστού.
  • Φάρ­μα­κα: Κάποια φάρ­μα­κα, όπως ορι­σμέ­να στε­ροει­δή, αντι­κα­τα­θλι­πτι­κά ή αντι­υ­περ­τα­σι­κά, ενδέ­χε­ται να συμ­βά­λουν στην ανά­πτυ­ξη γυναι­κο­μα­στί­ας.
  • Παχυ­σαρ­κία: Η αυξη­μέ­νη ενα­πό­θε­ση λίπους μπο­ρεί να μιμεί­ται (ψευ­δο­γυ­ναι­κο­μα­στία) ή να ενι­σχύ­σει την αλη­θή γυναι­κο­μα­στία.
  • Συγκε­κρι­μέ­νες Παθή­σεις: Νοσή­μα­τα του ήπα­τος, των νεφρών, του θυρε­οει­δούς ή όγκοι που παρά­γουν ορμό­νες, μπο­ρούν να προ­κα­λέ­σουν ανι­σορ­ρο­πία ορμο­νών.
  • Χρή­ση ουσιών: Η χρή­ση αλκο­όλ και η κατα­νά­λω­ση ναρ­κω­τι­κών, όπως η μαρι­χουά­να, μπο­ρεί να συμ­βάλ­λει στην εμφά­νι­ση γυναι­κο­μα­στί­ας.
  • Δια­τρο­φι­κά Συμπλη­ρώ­μα­τα: Ορι­σμέ­να συμπλη­ρώ­μα­τα δια­τρο­φής που περιέ­χουν φυτο­οι­στρο­γό­να ή άλλα ενερ­γά συστα­τι­κά μπο­ρούν να επη­ρε­ά­σουν τα επί­πε­δα οιστρο­γό­νων.

Ενδεί­ξεις για Χει­ρουρ­γι­κή Αντι­με­τώ­πι­ση

Η χει­ρουρ­γι­κή αντι­με­τώ­πι­ση της γυναι­κο­μα­στί­ας έχει ένδει­ξη όταν:

  1. Υπάρ­χει συμ­πτω­μα­το­λο­γία, όπως πόνος στο στή­θος.
  2. Επη­ρε­ά­ζε­ται η ποιό­τη­τα ζωής και η αυτο­πε­ποί­θη­ση του ατό­μου, δημιουρ­γώ­ντας  ψυχο­λο­γι­κή επι­βά­ρυν­ση.

Απα­ραί­τη­το πριν από οποια­δή­πο­τε χει­ρουρ­γι­κή παρέμ­βα­ση είναι να απο­κλει­στούν άλλες παθο­λο­γι­κές αιτί­ες (ορμο­νι­κές δια­τα­ρα­χές, ηπα­το­πά­θειες, νεφρο­πά­θειες κ.ο.κ.) και να έχουν ρυθ­μι­στεί φάρ­μα­κα ή κατα­στά­σεις που ενδέ­χε­ται να την προ­κα­λούν. Επί­σης όσον αφο­ρά την εφη­βι­κή γυναι­κο­μα­στία ένδει­ξη για χει­ρουρ­γι­κή επέμ­βα­ση υπάρ­χει όταν η κατά­στα­ση αυτή επι­μέ­νει για μεγά­λο χρο­νι­κό διά­στη­μα μετά την εφη­βεία και δεν υπο­χω­ρεί από μόνη της.

Προ­εγ­χει­ρη­τι­κή Αξιο­λό­γη­ση

Η δια­δι­κα­σία ξεκι­νά με μια ολο­κλη­ρω­μέ­νη κλι­νι­κή εξέ­τα­ση από τον πλα­στι­κό χει­ρουρ­γό:

  • Λήψη Ιατρι­κού Ιστο­ρι­κού: Διε­ρεύ­νη­ση παθή­σε­ων, φαρ­μά­κων και δια­τρο­φι­κών συνη­θειών.
  • Κλι­νι­κή Εξέ­τα­ση: Αξιο­λό­γη­ση του είδους της γυναι­κο­μα­στί­ας (αδε­νι­κή, λιπώ­δης ή μει­κτή), βαθ­μός υπερ­τρο­φί­ας και ανα­το­μι­κές ιδιαι­τε­ρό­τη­τες.
  • Εργα­στη­ρια­κός & Απει­κο­νι­στι­κός Έλεγ­χος: Μπο­ρεί να ζητη­θούν ορμο­νι­κές εξε­τά­σεις αίμα­τος και υπε­ρη­χο­γρά­φη­μα / μαστο­γρα­φία για τη διά­κρι­ση μετα­ξύ αδε­νι­κού και λιπώ­δους ιστού ή τον απο­κλει­σμό άλλων παθο­λο­γιών.
  • Λεπτο­με­ρής Συζή­τη­ση: Καθο­ρι­σμός ρεα­λι­στι­κών προσ­δο­κιών, παρου­σί­α­ση της κατάλ­λη­λης χει­ρουρ­γι­κής μεθό­δου και ανα­λυ­τι­κή ενη­μέ­ρω­ση για τα οφέ­λη και τους πιθα­νούς κιν­δύ­νους.

Τεχνι­κές Χει­ρουρ­γι­κής Αντι­με­τώ­πι­σης Γυναι­κο­μα­στί­ας

Η επι­λο­γή της κατάλ­λη­λης χει­ρουρ­γι­κής μεθό­δου εξαρ­τά­ται από την έκτα­ση της γυναι­κο­μα­στί­ας, το ποσο­στό λίπους και αδε­νι­κού ιστού καθώς και την ελα­στι­κό­τη­τα του δέρ­μα­τος.

  1. Λιπο­α­ναρ­ρό­φη­ση (Liposuction)
    • Ενδεί­κνυ­ται κυρί­ως όταν η γυναι­κο­μα­στία οφεί­λε­ται σε αυξη­μέ­νο λιπώ­δη ιστό (ψευ­δο­γυ­ναι­κο­μα­στία) ή όταν απαι­τεί­ται βελ­τί­ω­ση της περι­γράμ­μα­τος του θώρα­κα.
    • Γίνε­ται μικρή τομή από όπου εισά­γε­ται κάνου­λα αναρ­ρό­φη­σης για την αφαί­ρε­ση του περίσ­σιου λίπους.
  2. Υπο­δό­ρια Μαστε­κτο­μή (Excision)
    • Προ­τι­μά­ται σε περι­πτώ­σεις με υπερ­τρο­φι­κό αδε­νι­κό ιστό  που δεν μπο­ρεί να αντι­με­τω­πι­στεί με λιπο­α­ναρ­ρό­φη­ση.
    • Η τομή γίνε­ται συνή­θως στο όριο της θηλαί­ας άλω για άρι­στο αισθη­τι­κό απο­τέ­λε­σμα.
  3. Συν­δυα­σμός Λιπο­α­ναρ­ρό­φη­σης και Εκτο­μής
    • Σε μει­κτή γυναι­κο­μα­στία (αδε­νι­κό + λιπώ­δες στοι­χείο) συχνά απαι­τεί­ται ο συν­δυα­σμός των δύο τεχνι­κών για βέλ­τι­στα απο­τε­λέ­σμα­τα.
  4. Εκτε­τα­μέ­νη εκτο­μή δέρ­μα­τος με υπο­δό­ρια μαστε­κτο­μή, λιπο­α­ναρ­ρό­φη­ση όταν απαι­τεί­ται και επα­να­το­πο­θέ­τη­ση της θηλής ως μόσχευ­μα.
    • Πραγ­μα­το­ποιεί­ται όταν συνυ­πάρ­χει μεγά­λη χαλά­ρω­ση του δέρ­μα­τος.

Προ­εγ­χει­ρη­τι­κή Προ­ε­τοι­μα­σία

Όπως σε κάθε επέμ­βα­ση, η κατάλ­λη­λη προ­ε­τοι­μα­σία αυξά­νει το ποσο­στό επι­τυ­χί­ας και ελα­χι­στο­ποιεί τις επι­πλο­κές:

  • Εξε­τά­σεις Αίμα­τος: Βασι­κός έλεγ­χος πήξης και γενι­κή αίμα­τος.
  • Δια­κο­πή Φαρ­μά­κων που Επη­ρε­ά­ζουν την Πήξη: Όπως η ασπι­ρί­νη, τα ΜΣΑΦ (μη στε­ροει­δή αντι­φλεγ­μο­νώ­δη) και ορι­σμέ­να συμπλη­ρώ­μα­τα (π.χ. βιτα­μί­νη Ε).
  • Δια­κο­πή Καπνί­σμα­τος: Συνι­στά­ται 4–6 εβδο­μά­δες πριν και μετά τη χει­ρουρ­γι­κή επέμ­βα­ση.
  • Απο­χή από Φαγη­τό: Απαι­τεί­ται νηστεία 8–12 ωρών εφό­σον χρη­σι­μο­ποι­η­θεί γενι­κή αναι­σθη­σία.
  • Ρύθ­μι­ση Άλλων Παρα­γό­ντων: Ορμο­νι­κές ανι­σορ­ρο­πί­ες ή παθή­σεις πρέ­πει να στα­θε­ρο­ποι­η­θούν πριν από το χει­ρουρ­γείο.

Επέμ­βα­ση & Αναι­σθη­σία

  • Διάρ­κεια: Η δια­δι­κα­σία διαρ­κεί συνή­θως 1–2 ώρες, ανά­λο­γα με την τεχνι­κή και την έκτα­ση της γυναι­κο­μα­στί­ας.
  • Αναι­σθη­σία: Γίνε­ται υπό γενι­κή αναι­σθη­σία και σε ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις συν­δυα­σμό μέθης και τοπι­κής αναι­σθη­σία.
  • Τομές & Παρο­χε­τεύ­σεις: Οι τομές είναι συνή­θως μικρές και επι­λέ­γο­νται σε σημεία όπου οι ουλές είναι όσο το δυνα­τόν λιγό­τε­ρο εμφα­νείς. Είναι πιθα­νό να τοπο­θε­τη­θούν μικρές παρο­χε­τεύ­σεις για την απο­μά­κρυν­ση υγρών, οι οποί­ες αφαι­ρού­νται σε 1–2 ημέ­ρες.

Μετεγ­χει­ρη­τι­κή Φρο­ντί­δα

Ο ρόλος της μετεγ­χει­ρη­τι­κής φρο­ντί­δας είναι ιδιαί­τε­ρα σημα­ντι­κός για τη γρή­γο­ρη ανάρ­ρω­ση και το βέλ­τι­στο αισθη­τι­κό απο­τέ­λε­σμα:

  1. Φαρ­μα­κευ­τι­κή Αγω­γή
    • Πιθα­νή λήψη αντι­βιο­τι­κών και παυ­σί­πο­νων εφό­σον κρί­νε­ται ανα­γκαίο.
  2. Τακτι­κός Κλι­νι­κός Έλεγ­χος
    • Προ­γραμ­μα­τί­ζο­νται ραντε­βού για αλλα­γές επι­δέ­σμων, έλεγ­χο των τομών και αφαί­ρε­ση ραμ­μά­των ή παρο­χε­τεύ­σε­ων.
  3. Συμπιε­στι­κός Επί­δε­σμος ή Γιλέ­κο
    • Συστή­νε­ται η χρή­ση ελα­στι­κού πιε­στι­κού γιλέ­κου για του­λά­χι­στον 2–4 εβδο­μά­δες. Βοη­θά­ει στη σωστή εφαρ­μο­γή του δέρ­μα­τος στον υπο­κεί­με­νο ιστό και μειώ­νει το οίδη­μα.
  4. Περιο­ρι­σμός Δρα­στη­ριο­τή­των
    • Απο­φεύ­γε­τε έντο­νες δρα­στη­ριό­τη­τες και ανύ­ψω­ση  βαρί­ων αντι­κει­μέ­νων όπως και έντο­νη άσκη­ση για 2–4 εβδο­μά­δες.
  5. Επι­στρο­φή στην Καθη­με­ρι­νό­τη­τα
    • Οι περισ­σό­τε­ροι ασθε­νείς μπο­ρούν να επι­στρέ­ψουν στις ελα­φριές δρα­στη­ριό­τη­τες και την εργα­σία τους εντός λίγων ημε­ρών, ανά­λο­γα με το είδος της δου­λειάς.
  6. Τελι­κό Απο­τέ­λε­σμα
    • Το οίδη­μα και οι μώλω­πες υπο­χω­ρούν στα­δια­κά τις επό­με­νες εβδο­μά­δες, ενώ το τελι­κό περί­γραμ­μα του θώρα­κα δια­μορ­φώ­νε­ται μέσα σε 1–3 μήνες.

Συμπέ­ρα­σμα

Η χει­ρουρ­γι­κή αντι­με­τώ­πι­ση της γυναι­κο­μα­στί­ας προ­σφέ­ρει τη δυνα­τό­τη­τα για έναν πιο σμι­λε­μέ­νο, αρρε­νω­πό θώρα­κα και βελ­τιώ­νει σημα­ντι­κά την αυτο­πε­ποί­θη­ση του ασθε­νούς. Η επι­λο­γή της κατάλ­λη­λης τεχνι­κής καθο­ρί­ζε­ται από την κλι­νι­κή εξέ­τα­ση και τις ανά­γκες κάθε περί­πτω­σης. Σε συν­δυα­σμό με εξει­δι­κευ­μέ­νη προ­εγ­χει­ρη­τι­κή προ­ε­τοι­μα­σία και σωστή μετεγ­χει­ρη­τι­κή παρα­κο­λού­θη­ση, οι περισ­σό­τε­ροι άνδρες επι­στρέ­φουν σύντο­μα στις καθη­με­ρι­νές τους δρα­στη­ριό­τη­τες, απο­λαμ­βά­νο­ντας μόνι­μα και φυσι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα.