Μενού Κλείσιμο

Αυξητική Μαστού

Γενι­κά για την Αυξη­τι­κή Μαστού

Η αυξη­τι­κή μαστού είναι μια χει­ρουρ­γι­κή επέμ­βα­ση κατά την οποία τοπο­θε­τού­νται ειδι­κά ενθέ­μα­τα σιλι­κό­νης στην περιο­χή των μαστών με απο­τέ­λε­σμα την αύξη­ση του συνο­λι­κού όγκου των μαστών και ταυ­τό­χρο­να την σχη­μα­το­ποί­η­ση τους. Το τελι­κό απο­τέ­λε­σμα εξαρ­τά­ται άμε­σα από την χει­ρουρ­γι­κή τεχνι­κή και τον τύπο του ενθέ­μα­τος.

Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που οδη­γούν μια γυναι­κά  στο να υπο­βλη­θεί σε επέμ­βα­ση αυξη­τι­κής μαστού;

  • Επι­θυ­μία για μεγα­λύ­τε­ρο μέγε­θος ή πιο γεμά­το στή­θος.
  • Βελ­τί­ω­ση του σχή­μα­τος και της συμ­με­τρί­ας των μαστών.
  • Απο­κα­τά­στα­ση του όγκου των μαστών μετά από εγκυ­μο­σύ­νη ή απώ­λεια βάρους.
  • Διόρ­θω­ση ανι­σο­τή­των ή ασυμ­με­τριών σε περι­πτώ­σεις δια­τα­ρα­χής της ανά­πτυ­ξης των μαστών όπως ανι­σο­μα­στία και σωλη­νω­τοί μαστοί

Τύποι Ενθε­μά­των Σιλι­κό­νης

Τα ενθέ­μα­τα σιλι­κό­νης είναι από τα πιο συχνά χρη­σι­μο­ποιού­με­να για την αυξη­τι­κή μαστού λόγω της φυσι­κής αίσθη­σης και εμφά­νι­σης που προ­σφέ­ρουν. Υπάρ­χουν διά­φο­ροι τύποι ενθε­μά­των σιλι­κό­νης, ανά­λο­γα με τη μορ­φή, την υφή και την περιε­κτι­κό­τη­τα του υλι­κού τους. Όσον αφο­ρά το σχή­μα τους υπάρ­χουν 2 κύριοι τύποι ενθε­μά­των, τα στρογ­γυ­λά και τα ανα­το­μι­κά ενθέ­μα­τα.

1. Στρογ­γυ­λά Ενθέ­μα­τα Σιλι­κό­νης (Round Silicone Implants)

Τα στρογ­γυ­λά ένθε­τα είναι η πιο συνη­θι­σμέ­νη επι­λο­γή για γυναί­κες που επι­θυ­μούν πλή­ρη όγκο στον μαστό προ­σφέ­ρο­ντας έναν πιο γεμά­το όγκο στο πάνω μέρος του μαστού.

2. Ανα­το­μι­κά Ενθέ­μα­τα Σιλι­κό­νης (Anatomical or Tear-Drop Shaped Implants)

Τα ανα­το­μι­κά ένθε­τα έχουν σχή­μα στα­γό­νας, προ­σο­μοιώ­νο­ντας τη φυσι­κή καμπύ­λη του μαστού. Είναι ιδα­νι­κά για γυναί­κες που επι­θυ­μούν μια πιο φυσι­κή εμφά­νι­ση με λιγό­τε­ρο όγκο στο πάνω μέρος του μαστού και περισ­σό­τε­ρο στο κάτω μέρος.

Χει­ρουρ­γι­κές Τεχνι­κές αυξη­τι­κής μαστού

Η επι­λο­γή της κατάλ­λη­λης χει­ρουρ­γι­κής τεχνι­κής για την αυξη­τι­κή μαστού καθο­ρί­ζε­ται από τις ανά­γκες της ασθε­νούς, τον τύπο των ενθε­μά­των και το επι­θυ­μη­τό απο­τέ­λε­σμα. Σε γενι­κές γραμ­μές τα ενθέ­μα­τα μπο­ρούν να τοπο­θε­τη­θούν είτε κάτω από τον μαζι­κό αδέ­να είτε εν μέρει κάτω από τον κυριό­τε­ρο μυ του θώρα­κα δηλα­δή τον μεί­ζο­να θωρα­κι­κό μυ πάνω στον οποί­ον επι­κά­θε­ται ο μαζι­κός αδέ­νας. H χει­ρουρ­γι­κή τομή για την τοπο­θέ­τη­ση του ενθέ­μα­τος πραγ­μα­το­ποιεί­ται συνή­θως στην περιο­χή της υπο­μά­στιας. Παρό­λα αυτά είναι δυνα­τόν το ένθε­μα να τοπο­θε­τη­θεί και δια­μέ­σου της θηλής ή της μασχα­λιαί­ας χώρας. Κάθε τεχνι­κή έχει πλε­ο­νε­κτή­μα­τα και μειο­νε­κτή­μα­τα γι’ αυτό και πλα­στι­κός χει­ρουρ­γός οφεί­λει να γνω­ρί­ζει όλες τις χει­ρουρ­γι­κές τεχνι­κές και να είναι σε θέση να τις εφαρ­μό­σει προ­σφέ­ρο­ντας το καλύ­τε­ρο δυνα­τό απο­τέ­λε­σμα προς όφε­λος της ασθε­νούς.

Decision making

Σημα­ντι­κό ρόλο στην επι­τυ­χή έκβα­ση της επέμ­βα­σης δια­δρα­μα­τί­ζει η πρώ­τη επί­σκε­ψη στον πλα­στι­κό χει­ρουρ­γό. Η πρώ­τη επα­φή ενός πλα­στι­κού χει­ρουρ­γού με μια γυναί­κα που ενδια­φέ­ρε­ται για αυξη­τι­κή μαστού είναι εξαι­ρε­τι­κά σημα­ντι­κή, καθώς καθο­ρί­ζει τη βάση για μια σχέ­ση εμπι­στο­σύ­νης.

Μετά την λήψη ενός λεπτο­με­ρούς ιατρι­κού ιστο­ρι­κού ακο­λου­θεί συζή­τη­ση που περι­λαμ­βά­νει συγκε­κρι­μέ­να βήμα­τα που βοη­θούν να κατα­νο­ή­σει τόσο ο για­τρός όσο και η ενδια­φε­ρό­με­νη τις προσ­δο­κί­ες, τις ανά­γκες και τις δυνα­τό­τη­τες που προ­σφέ­ρει η επέμ­βα­ση.

Στη συνέ­χεια ο ιατρός πραγ­μα­το­ποιεί κλι­νι­κό έλεγ­χο με κατάλ­λη­λες μετρή­σεις όπου αξιο­λο­γεί­ται η ανα­το­μία της περιο­χής των μαστών και λαμ­βά­νο­νται δεδο­μέ­να απα­ραί­τη­τα για την επι­λο­γή της χει­ρουρ­γι­κής τεχνι­κής και του τύπου των ενθε­μά­των που θα χρη­σι­μο­ποι­η­θούν. Με βάση τα απο­τε­λέ­σμα­τα της συζή­τη­σης και του κλι­νι­κού ελέγ­χου ο ιατρός εξη­γεί στην ενδια­φε­ρό­με­νη την χει­ρουρ­γι­κή τεχνι­κή που πρό­κει­ται να εφαρ­μό­σει και ακο­λου­θεί προ­σο­μοί­ω­ση είτε με δια­φό­ρους τύπους ενθε­μά­των είτε με τη βοή­θεια 3D απει­κό­νι­σης.

Εφό­σον η ενδια­φε­ρό­με­νη επι­θυ­μεί να προ­χω­ρή­σει σε επέμ­βα­ση αυξη­τι­κής μαστού και ο χει­ρουρ­γός έχει λάβει την έγγρα­φη συγκα­τά­θε­ση της ακο­λου­θεί ενη­μέ­ρω­ση για την προ­εχ­γει­ρη­τι­κή προ­ε­τοι­μα­σία και την μετεγ­χει­ρη­τι­κή παρα­κο­λού­θη­ση. Η σωστή προ­εγ­χει­ρη­τι­κή προ­ε­τοι­μα­σία δια­σφα­λί­ζει ότι το άτο­μο είναι έτοι­μο σωμα­τι­κά και ψυχο­λο­γι­κά για την επέμ­βα­ση, ενώ συμ­βάλ­λει σε καλύ­τε­ρη ανάρ­ρω­ση και βέλ­τι­στα απο­τε­λέ­σμα­τα. Η μετεγ­χει­ρη­τι­κή φρο­ντί­δα απαι­τεί συνερ­γα­σία με τον χει­ρουρ­γό και τήρη­ση των οδη­γιών έτσι ώστε να επι­τευ­χθεί το επι­θυ­μη­τό απο­τέ­λε­σμα, με ασφά­λεια και χωρίς επι­πλο­κές.

Προ­εγ­χει­ρη­τι­κή προ­ε­τοι­μα­σία

Η προ­εγ­χει­ρη­τι­κή προ­ε­τοι­μα­σία περι­λαμ­βά­νει:

  • Εξε­τά­σεις αίμα­τος: Πλή­ρης αιμα­το­λο­γι­κός έλεγ­χος

  • Μαστο­γρα­φία ή Υπε­ρη­χο­γρά­φη­μα Μαστών: Συνι­στά­ται ειδι­κά για γυναί­κες άνω των 35 ετών ή με οικο­γε­νεια­κό ιστο­ρι­κό καρ­κί­νου μαστού.

  • Δια­κο­πή Φαρ­μά­κων και Συμπλη­ρω­μά­των: Όπως ασπι­ρί­νης, μη στε­ροει­δών αντι­φλεγ­μο­νώ­δων και συμπλη­ρω­μά­των (π.χ. βιτα­μί­νη Ε, ιχθυ­έ­λαια) του­λά­χι­στον κάποιες ημέ­ρες πριν την επέμ­βα­ση, καθώς μπο­ρεί να επη­ρε­ά­σουν την πήξη του αίμα­τος.

  • Απο­φυ­γή Καπνί­σμα­τος: Συνί­στα­ται απο­φυ­γή καπνί­σμα­τος 4–6 εβδο­μά­δες πριν και μετά την επέμ­βα­ση, καθώς το κάπνι­σμα επι­βα­ρύ­νει την επού­λω­ση και αυξά­νει τον κίν­δυ­νο επι­πλο­κών.

  • Απο­φυ­γή Αλκο­όλ: Απαι­τεί­ται απο­φυ­γή αλκο­όλ του­λά­χι­στον 48 ώρες πριν από την επέμ­βα­ση.

  • Γεύ­μα: Απαι­τεί­ται απο­χή από φαγητό10–12 ώρες και νερό 6–8 ώρες πριν την επέμ­βα­ση

Επέμ­βα­ση αυξη­τι­κής μαστού

Η επέμ­βα­ση εκτε­λεί­ται συνή­θως υπό γενι­κή αναι­σθη­σία και διαρ­κεί περί­που 1–2 ώρες. Κατά την διάρ­κεια του χει­ρουρ­γεί­ου και εφό­σον κρι­θεί απα­ραί­τη­το θα τοπο­θε­τη­θούν παρο­χε­τεύ­σεις “σωλη­νά­κια” αν και τις περισ­σό­τε­ρες φορές δεν είναι ανα­γκαίο. Ο πόνος μετεγ­χει­ρη­τι­κά είναι ελά­χι­στος έως καθό­λου μιας και στην πορεία της επέμ­βα­σης χρη­σι­μο­ποιού­νται ειδι­κές τεχνι­κές περιο­χι­κής αναι­σθη­σί­ας που ελα­χι­στο­ποιούν τον πόνο έτσι ώστε τις περισ­σό­τε­ρες φορές να μην απαι­τεί­ται ειδι­κή ενδο­φλέ­βια αναλ­γη­τι­κή θερα­πεία και δια­νυ­κτέ­ρευ­ση στην κλι­νι­κή.

Μετεγ­χει­ρη­τι­κή φρο­ντί­δα

Η μετεγ­χει­ρη­τι­κή φρο­ντί­δα περι­λαμ­βά­νει:

  • Φαρ­μα­κευ­τι­κή αγω­γή με αντι­βί­ω­ση και παυ­σί­πο­να για όσο χρειά­ζε­ται.

  • Τακτι­κό κλι­νι­κό έλεγ­χο με επι­σκό­πη­ση – ψηλά­φη­ση των μαστών καθώς και αλλα­γή των επι­δέ­σμων με αντι­ση­ψία και έλεγ­χο των τομών

  • Αντι­κα­τά­στα­ση των επι­δέ­σμων με ειδι­κό στη­θό­δε­σμο χωρίς μπα­νέ­λες που παρέ­χει στή­ρι­ξη και ασκεί την απα­ραί­τη­τη πίε­ση στους μαστούς.

  • Τις πρώ­τες μέρες μετά την επέμ­βα­ση χρειά­ζε­ται ξεκού­ρα­ση με περιο­ρι­σμέ­νες κινή­σεις.

  • Ύπνος: Απο­φύ­γε­τε τον ύπνο μπρού­μυ­τα για του­λά­χι­στον 6 εβδο­μά­δες.

  • Ήπια άσκη­ση επι­τρέ­πε­ται μετά την πρώ­τη εβδο­μά­δα, αλλά οι έντο­νες δρα­στη­ριό­τη­τες πρέ­πει να περι­μέ­νουν 4–6 εβδο­μά­δες.

  • Απο­φυ­γή ανύ­ψω­σης βαριών αντι­κει­μέ­νων για 4–6 εβδο­μά­δες.

Αυξη­τι­κή Μαστών με Λιπο­με­τα­φο­ρά

Η αυξη­τι­κή μαστών με λιπο­με­τα­φο­ρά είναι μια εναλ­λα­κτι­κή μέθο­δος αυξη­τι­κής μαστού, κατά την οποία χρη­σι­μο­ποιεί­ται το ίδιο το λίπος του ατό­μου αντί για ενθέ­μα­τα σιλι­κό­νης. Η δια­δι­κα­σία, η οποία πραγ­μα­το­ποιεί­ται υπό γενι­κή αναι­σθη­σία ή μέθη, περι­λαμ­βά­νει λήψη λίπους από περιο­χές όπου υπάρ­χει περίσ­σεια (π.χ. κοι­λιά, μηροί, ψωμά­κια) και έπει­τα επε­ξερ­γα­σία και έγχυ­σή του στους μαστούς για τη βελ­τί­ω­ση του όγκου και του σχή­μα­τος. Η επέμ­βα­ση διαρ­κεί 2–3 ώρες χωρίς να απαι­τεί­ται η τοπο­θέ­τη­ση παρο­χε­τεύ­σε­ων ούτε νοση­λεία ενώ το τελι­κό σχή­μα στα­θε­ρο­ποιεί­ται μετά από περί­που 2–3 μήνες.

Δια­δι­κα­σία Λιπο­με­τα­φο­ράς

Η αυξη­τι­κή μαστών με λιπο­με­τα­φο­ρά πραγ­μα­το­ποιεί­ται σε δύο βασι­κά στά­δια:

  1. Λιπο­α­ναρ­ρό­φη­ση
    • Αρχι­κά, συλ­λέ­γε­ται λίπος μέσω λιπο­α­ναρ­ρό­φη­σης από περιο­χές όπου υπάρ­χει περίσ­σεια λιπώ­δους ιστού.
    • Το λίπος στη συνέ­χεια υφί­στα­ται ειδι­κή επε­ξερ­γα­σία για να αφαι­ρε­θούν τα περιτ­τά υγρά και το αίμα και να παρα­μεί­νουν μόνο τα υγιή κύτ­τα­ρα.
  2. Έγχυ­ση στους Μαστούς
    • Μετά την επε­ξερ­γα­σία, το καθα­ρό λίπος εγχύ­ε­ται προ­σε­κτι­κά μέσα στους μαστούς με τη βοή­θεια ειδι­κών κάνου­λων.
    • Ο χει­ρουρ­γός τοπο­θε­τεί τα λιπο­κύτ­τα­ρα σε δια­φο­ρε­τι­κά επί­πε­δα, «στρώ­μα-στρώ­μα», ώστε να βελ­τι­στο­ποι­ή­σει την αιμά­τω­σή τους και να αυξή­σει τα ποσο­στά επι­βί­ω­σης του λίπους.
    • Στό­χος είναι η βελ­τί­ω­ση του σχή­μα­τος και μια ήπια αύξη­ση του όγκου.

Πλε­ο­νε­κτή­μα­τα μεθό­δου

  • Φυσι­κό απο­τέ­λε­σμα στην όψη και την αφή του μαστού.
  • Παράλ­λη­λη βελ­τί­ω­ση του περι­γράμ­μα­τος του σώμα­τος από όπου αφαι­ρεί­ται το λίπος.
  • Απο­φυ­γή ξένου σώμα­τος (όπως τα ενθέ­μα­τα σιλι­κό­νης).
  • Λιγό­τε­ρες ή σχε­δόν αόρα­τες τομές (καθώς η λήψη και έγχυ­ση γίνε­ται από μικρο­το­μές).

Μειο­νε­κτή­μα­τα μεθό­δου

  • Περιο­ρι­σμέ­νη δυνα­τό­τη­τα αύξη­σης όγκου (δεν είναι συνή­θως κατάλ­λη­λη για πολύ μεγά­λη αυξη­τι­κή).
  • Ένα ποσο­στό του εγχυό­με­νου λίπους (10–40%) απορ­ρο­φά­ται φυσιο­λο­γι­κά από τον οργα­νι­σμό.
  • Ίσως χρεια­στούν επα­να­λη­πτι­κές συνε­δρί­ες για βέλ­τι­στο απο­τέ­λε­σμα.
  • Προ­α­παι­τεί­ται επαρ­κής ποσό­τη­τα λιπώ­δους ιστού στην ασθε­νή.

Συμπέ­ρα­σμα

Η αυξη­τι­κή μαστού με λιπο­με­τα­φο­ρά συνι­στά μια εναλ­λα­κτι­κή χει­ρουρ­γι­κή τεχνι­κή αυξη­τι­κής μαστού σε σχέ­ση με την χρή­ση ενθε­μά­των σιλι­κό­νης και απευ­θύ­νε­ται κυρί­ως σε γυναί­κες που επι­ζη­τούν μια δια­κρι­τι­κή αύξη­ση του όγκου του μαστού και δια­θέ­τουν επαρ­κή ποσό­τη­τα λιπώ­δους ιστού.